Miljoenennota: zorgpremie stijgt verder in 2024

De zorgpremie gaat in 2024 waarschijnlijk opnieuw flink omhoog. Maar in tegenstelling tot vorig jaar geldt dit niet voor de zorgtoeslag.

Nieuws
Datum: 20-09-2023

Hoewel het de zorgverzekeraars zijn die de premie van de basisverzekering vaststellen, gaat het demissionaire kabinet ervan uit dat die stijgt met ongeveer € 140 per jaar. Daarmee komt de gemiddelde zorgpremie volgend jaar uit op € 149 per maand.

Duurder
De inflatie, de gestegen lonen en de toenemende vraag naar zorg zijn de belangrijke oorzaak van de premiestijging. Alles is duurder geworden én er zijn meer mensen die meer zorg nodig hebben. Daardoor stijgen de uitgaven van zorgverzekeraars en dat wordt verrekend via de zorgpremie.

Definitieve premie
Zorgverzekeraars zijn verplicht om uiterlijk op 12 november de zorgpremies voor 2024 bekend te maken. Traditioneel doet zorgverzekeraar DSB dat veel eerder, waardoor de eerste premie waarschijnlijk al voor oktober bekend is. Vaak geeft die een goede indicatie voor de premies die we van andere zorgverzekeraars kunnen verwachten.

Zorgtoeslag
Omdat zorg ook in 2023 veel duurder werd, ging de zorgtoeslag begin dit jaar eenmalig flink omhoog. Maar omdat die verhoging alleen voor 2023 gold, daalt de zorgtoeslag volgend jaar. In 2024 bedraagt deze maximaal € 127 per maand voor alleenstaanden (was € 154) en € 243 per maand voor toeslagpartners (was € 265).

Eigen risico
Het verplichte eigen risico gaat niet omhoog en bedraagt ook volgend jaar € 385. Desgewenst kunt u ervoor kiezen om dit bedrag vrijwillig te verhogen. In dat geval krijgt u een korting op de maandelijkse premie van uw basis zorgverzekering. Maar als u (extra) zorgkosten moet maken, betaalt u daar dan zelf meer voor.

Bezuinigingen ouderenzorg
De voorgenomen bezuinigen op de ouderenzorg worden voor een deel geschrapt. Het onderwerp stuit in de Tweede Kamer op verzet, waardoor het controversieel is verklaard. In de begroting bedragen de bezuinigingen in 2024 nu niet langer € 460 miljoen, maar € 235 miljoen.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag