Wat is onderverzekering precies en wat zijn de gevolgen?

Lang niet iedereen weet precies wat onderverzekering is of wat de gevolgen ervan zijn. Onderverzekering ontstaat vaak onbewust, bijvoorbeeld doordat veranderingen niet bekend zijn bij de verzekeraar. Maar soms is er een andere oorzaak.

Een man is aan het rekenen op een rekenmachine met op de voorgrond een huisje en munten
Nieuws
Datum: 30-11-2023

Onderverzekering komt vooral voor bij woonverzekeringen zoals de opstal- en inboedelverzekering. De verzekerde waarde is dan lager dan de werkelijke waarde. Als gevolg daarvan krijgt een verzekerde minder uitgekeerd dan de feitelijke schade.

Onbewust onderverzekerd

Onderverzekering kan onbewust ontstaan. Bijvoorbeeld omdat consumenten veranderingen niet doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak, de aanschaf van dure audiovisuele apparatuur of als ze een nieuwe keuken of badkamer hebben gekocht. Geef dergelijke wijzigingen dus altijd aan ons door.

Verkeerde bezuiniging

Onderverzekering kan ook een bewuste keuze zijn. Omdat woonverzekeringen in het afgelopen jaar duurder zijn geworden, hebben sommige consumenten de neiging om te bezuinigen op de premie. Dat kan door de waarde van hun bezittingen te laag in te schatten.

In het gunstigste geval levert dat een paar honderd euro per jaar op. Maar als er schade ontstaat, blijkt dat vaak een verkeerde bezuiniging. Dat komt omdat onderverzekering niet alleen om het verzekerde bedrag gaat, maar ook om de verhouding tussen de werkelijke waarde en de verzekerde waarde.

Rekensom

Dat kunnen we het beste uitleggen met een rekensom. Stel u heeft uw inboedel verzekerd voor € 30.000 terwijl de werkelijke waarde € 60.000 is. Het verzekerde bedrag is dan dus de helft van de werkelijke waarde.

Door een binnenbrandje ontstaat er schade van € 10.000. Dat bedrag valt ruim binnen de verzekerde waarde van € 30.000. Maar omdat uw inboedel eigenlijk het dubbele waard is, heeft u te weinig verzekeringspremie betaalt. De verzekeraar verrekent dat met het schadebedrag en keert slechts € 5.000 – de helft – uit.

Garantie tegen onderverzekering

Er zijn inboedel- en opstalverzekeringen met en zonder garantie tegen onderverzekering. Heeft u een verzekering zonder garantie? Dan is het verstandig om regelmatig een herbouw- en/of inboedelwaardemeter in te vullen. Als u dat naar waarheid doet, is de kans op onderverzekering veel kleiner.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht of weet u niet zeker of u wel of niet onderverzekerd bent? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag